• National Center for Israeli ResilienceRamleh

    The National Center for Israeli Resilience, which will be located at the crossroads entrance of the Home Front Command and the "Ofek Rahav" (Wide Horizon) project, is an opportunity to create a "connector" between the renewed and growing military complex in Ramla. The planning concept presented in the project seeks to create a space that will enable and encourage civilian access by opening the wall facing the city, while forming a secure wall for the military camp. This approach had led the planning from the stage of placing the lot to the development of the geometrical language. Accordingly, the total mass of the building that include the functions that enable a sealed front was attached to the wall that borders the future military camp. This way, the wall of the building constitutes the barrier between the "military" and the "civilian" areas, whereas the walls facing the development areas are basically open, allowing the complex, including the roof area, to be used for other variable public scenarios, thus that the building reflects its designation through a clear architectural language of masses, construction and openings.

    Status: Proposal

    Size: 6000 sqm

    Services: Architecture

  • The backbone of the proposed design is the central hallway, which is also used as the traffic artery that crosses the building. The crowd coming from the direction of the parking lot enters the building through the entrance gate that opens the building on its eastern front, and once entered the structure is revealed in its full depth. At the far end of the axis is a memorial courtyard that brings in a focal point of natural light, while filtered northern light illuminates the entire length of the route and exposes the outdoor areas and the amphitheater. In the core of the memorial courtyard is the base of the stair tower that rises above the entire complex and constitutes a landmark, an observation tower and a monument to the dead from among the Emergency systems. The stair tower stands like a bare skeleton that had lost its protective shell, echoing the "white tower" in the ancient city of Ramla. The backbone of the project is the training department for the general public that includes multimedia spaces and practice courts. The chosen planning strategy is the creation of an experiential space that uses the practice courts to introduce natural light to a central passage that crosses the wing while exposing the activity carried out in the courtyards to those in the wing's space and in the main hallway.