• בית ספר כוכב הצפון

    אבולוציה תחת אילוצים


    כשרואים את בית הספר כוכב הצפון על קירותיו הלבנים, החצר הפנימית המוקפת בחזיתות צבעוניות, העיצוב השואב את השראתו מהסגנון הבינלאומי ומתכנית עיר הגנים, קשה, ואולי אפילו בלתי אפשרי לנחש שלעיצוב שאנחנו גאים בו כל כך קדמו שלוש תכניות שונות לחלוטין, טובות ומעניינות בפני עצמן, כשבכל פעם הלקוחה – עיריית תל אביב בכבודה ובעצמה – גרמה לתכנית להתפתח באופן מרתק ובלתי צפוי, עד למבנה המוגמר שלפניכם.


    סיפור המעשה מתחיל בזיכרון ילדות. אדריכל אורי הלוי, שהיה אמון על צוות התכנון, זוכר היטב את היום הראשון שלו בבית הספר ברנר בהרצליה, על מסדרונות הסיליקט האפלוליים שלו. כשהחל לתכנן את בית הספר החדש בשכונת כוכב הצפון, מספר הלוי: "היה לי חשוב לייצר חוויה חיובית עבור הילדים. רציתי מבנה שיש בו הרבה יותר מהמבנים הפשוטים והאפלוליים, מהחתך הרגיל של מבנה דו קומתי של כיתות ומסדרון, שחסר אוורור פסיבי ותאורה טבעית ואין ממנו יציאה ישירה לחצר".


    הרצון לייצר סביבה טבעית, מוגנת ועוטפת עבור הילדים הוביל להתמקדות ביצירת גישה נוחה לחצר פנימית. המודל הראשון שנבחן היה מודל החצר הפנימית. המודל מהדהד בנייה מסורתית של אוניברסיטאות עתיקות כגון אוקספורד וקיימברידג', או אפילו מנזרים עתיקים, בהם יוצאים דרך אכסדרה לחצר פנימית. לאחר מחשבה נוספת, מכיוון שהשטח מאפשר זאת, חשבנו על תכנית בה יש שתי קומות קרקע – פנימית וחיצונית. הקומה התחתונה, בה נמצאות הפונקציות הציבוריות פונה החוצה ואילו כיתות הלימוד נמצאות בקומה השנייה, ומהן יש יציאה ישירה לחצר פנימית, שמאפשרת מעט טבע בשכונה העירונית. כך הגענו למודל לו קראנו בחיבה "מודל האבוקדו". מבנה עגול, לא מתחכם ולא יקר, עם מגרשים נפרדים לכיתות הנמוכות ולכיתות הגבוהות.

  • אך עיריית תל אביב לא רצתה לקחת סיכונים תכנוניים, וחששה מהמבנה הלא אורתודוכסי בעל הקיר החיצוני המעוגל, וכך נאלצנו להיפרד ממודל האבוקדו.


    חזרנו ללוח השרטוט, ויתרנו על הקירות העגולים ואת תכנית האבוקדו החלפנו בתכנית אותה כינינו "חומה ומגדל". בניין עם גג משופע וצנוע, דפנות ישרות, קל יותר לעיכול, שעדיין שומר על המבנה של החצר הפנימית המוגנת. להפתעתנו, גם התכנית הזאת הייתה מורכבת מדי ובעלת סיכון גבוה מדי עבור גוף מסורתי כמו העירייה שאמרה "אנחנו רוצים מלבן פשוט בבקשה".

  • כך חזרנו צעד אחורה למודל החצר הפנימית ללא המפלסים. יצרנו את "מודל הקמפוס" - מבנים מחוברים בני שתיים ושלוש קומות, בתכנית ששמרה על עתודות קרקע אדירות. מעין מיני-קמפוס, בעל רחבת כניסה מזמינה הפונה לרחוב, ומעברים מקורים שמחברים בין האגפים.

  • נציגי העירייה התקשו לעכל גם את התכנית הזאת, ובצר להם החליטו שהתכנית תוצג לראש העיר רון חולדאי, והוא יכריע בסוגיה. לחולדאי הוקרן סרטון שמציג את מודל הקמפוס. כפי שאתם יכולים כבר לנחש, הוא לא אהב אותה במיוחד. לא רק שהוא לא אהב אותה, אלא שמיד אחרי שהוצגה בפניו הוא נעמד על רגליו ובמשך רבע שעה צעק ללא הפסקה שהוא רוצה לראות "בניינים לבנים, מלבניים, פשוטים".


    לא רצינו לוותר על עיצוב בית הספר, ומתוך האילוצים שהציבה העירייה יצרנו את התכנית שלפניכם. מבנה מלבני מאורך שמתוכו יוצאות שתי "לשונות", ביניהן נוצרה חצר פנימית קטנה. על האור הטבעי לא התפשרנו ושורת חלונות "Clerestory" מכניסה אור טבעי לתוך המסדרונות ואף לכיתות, שהעירייה להפתעתנו הסכימה שקירותיהן הפנימיים יהיו עשויים זכוכית.

  • התכנית הזאת עמדה בדרישות ובתקציב ואושרה. מדובר במבנה ירוק שעומד בתקן 5281 לבנייה ירוקה, בנייה שמפחיתה את הפגיעה בסביבה. נותר לנו לקוות שהלקוחות הסופיים, אלה שעמדו לפני עינינו בתהליך התכנון רב התהפוכות -  תלמידי כיתות א' עד ו' בשכונת כוכב הצפון בתל אביב אוהבים אותו כמונו.