• Light Rail, Green LineTel Aviv

    The Green Line is a light rail line that will operate in the Tel Aviv metropolitan area. The line will connect the southern portions of the Gush Dan metropolitan area (Holon and the outskirts of Rishon Lezion) with the city of Tel Aviv, as well as provide connection to other future lines in the planed mass transit system.


    The most populous region in Israel, the Tel Aviv Metropolitan area is home to 3.9 million people, accounting for 45% of Israel’s population. It is the financial hub of the country, where 50% of the country’s overall population is employed. Not only popular amongst Israeli natives, in addition, over 1.7 million tourists visit Tel Aviv each year.

    The Green Line will serve as an integral part of the up and coming Tel Aviv Metropolitan area Mass Transit System, which intends to be the preferred form of transportation for the public when complete. Connecting the Eastern, Western, Southern and Northern parts of the Metropolitan area to the Tel Aviv city center, the Green Line will also be an engine for economic growth and urban renewal. Its completion is also a step in strengthening the region’s social fabric while improving the quality of life as well as the environment itself.

    We believe that it is possible to achieve through a good design both a functional, yet detail oriented station that will influence the user’s quality of travel and overall experience. We intend to bring good design to the forefront, while honoring the functional requirements and details necessary to make a station work.

    Scope: 28,000 m2

    Status: In Process

    Services: Architecture, Planning + Strategies

  • Rabin Square Station

  • Arlozorov Station

  • Kaplan Station

  • The Station Design Principles of the Green Line Underground Stations were developed as building blocks for creating the best possible spaces within the challenges and limitations of the complexity of the project. The principles are based on an architectural design philosophy which provides reliable, efficient, economical, safe, accessible, and attractive facilities for the general public and ensures an architectural design excellence to make a positive contribution to the urban environment. These principles are apparent throughout the project, and are further defined by the following:

    Entrance Locations: The location of entrances leads passengers to Ibn Gabirol street. The position and layout of the entrances does not exceed the storefront line of Ibn Gabirol, lending to the openness of the wide, un-interrupted pedestrian and bicycle paths along this street.

    Entrance Concept: Station entrances are open structures that are minimalistic entities, responsive to their surroundings and location. Each entrance/canopy design is site-specific. This identifies the entrance and provides it with a design that benefits from it's location while providing a positive contribution to the urban context.

    Concourse Concept: The concourse level layouts allow for optimum user convenience and efficiency, the material choices and intentional decisions to keep these spaces clear of distractions such as advertisements aids in the user’s orientation and awareness.

    Platform Concept: The stations have a center platform configuration which is highlighted by the large double height opening connecting to the concourse level. These spaces are simple yet informative, with distinctive way-finding opportunities and lighting features to aid in user orientation and accessibility.

    Station Levels: Stations are comprised of the following levels: Entrances at street level, Concourse levels including the unpaid and paid areas, and Platform levels including the track-ways and passenger platforms.

    Station Layout: Stations are efficient and maximize sight-lines throughout the interior layout. Stations facilitate efficient passenger flows under normal and emergency circumstances.